Müslin Kumaşlar ve Bu Kumaşlardan Meydana Gelen Ürünler Hakkında
Müslin basit düz dokuma bir kumaş türüdür. Genellikle pamuktan üretilir, miktar olarak daha az olsa da bambudan ve bambu-pamuk karışımından üretilen müslinler de mevcuttur. Bu kumaşlar müslin ismini ise ilk üretildiği yer olan Musul (Irak) şehrinden almaktadır [1] . Müslin kumaşlarının ön plana çıkmasını sağlayan özellikleri ise ince ve pürüzsüz bir dokuları olmasıdır. İlave olarak eşik sıklıkta atkı ve çözgü ipliklerinden dokunmasından dolayı da aynı zamanda yumuşak bir yapıya sahiptirler.
Müslin Kumaşın Tanımı ve Müslin Kumaşların Çeşitleri
Müslin kelimesinin kökeninin Fransızca "mousseline” (tülbent), Arapça "musuli” (musullu ve musul işi) ve İtalyanca’daki "mussolino” kelimelerinden geldiği ile sürülmektedir. tanımı ise çok şeffaf ince dokumalardan kaba dokumalara kadar birçok farklı kalınlıkta üretilen ince, yumuşak ve bir kumaş türüdür.
Müslin kumaşlar 4 temel gruba ayrılmaktadır [2].
1. Gazlı Bez (Gauze) - Gazlı bez, kıyafetler için, mutfakta bir filtre olarak ve yaraları giydirmek için kullanılan ultra hafif, şeffaf bir müslin şeklidir.
2. İnce Müslin (Mull) - Genellikle pamuk ve ipekten yapılmış, ancak bazen de viskon olan hafif, düz bir müslindir. Mull genellikle elbise altını çizmek, bir giysiye daha fazla ağırlık ve yapı sağlamak veya desen test giysileri için kullanılır.
3. İsviçre Müslini (Swiss muslin) - Sıcak hava giysileri için sıklıkla kullanılan basılmış desenler veya parça boyalara sahip, hafif, yumuşak bir müslin şeklidir.
4. Kaplama (Sheeting) - Müslin'in en kalın ve en kaba şeklidir ve giyim ve ev eşyalarında kullanılır.
Müslin Kumaşların Özellikleri
Nefes alabilen dokusu sayesinde terletmeyen ve tahriş etmeyen kumaş. İster bebeğinizi kundaklamak için, isterseniz de sadece uyurken üstünü örtmek için battaniye niyetine muslin kullanmış olun, her iki durumda da bebeğinizin terlemeyeceğinden ve sık sık üst değiştirmek zorunda kalmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bunu sağlayan ise müslinin nefes alabilen ve vücut ısısını korumaya yardımcı olan muhteşem dokusudur. Kısacası müslin örtü sayesinde bebeğiniz deliksik kaliteli bir uykudayken, aklınız onda kalmaz ve siz de üst değiştirmek için harcadığınız zamanı dinlenmek için kullanabilirsiniz.
Sıvıyı emici özelliği ile ister peştemal ister havlu. Müslin kumaşlar yüksek bir emicilik özelliğine sahiptir. Üstelik bu özelliğinin yanı sıra kolay kuruyan ince ve hafif bir yapıya sahip olması müslin kumaşın banyo tekstilinde de tercih edilmesini sağlamıştır. Bu da dolaplarda daha az yer kaplayan incecik müslin havlulara yer açılmasına, özellikle deniz kenarında daha hızlı kuruduğu için müslin peştemallerin kullanılmaya başlanmasına vesile olmuştur.
Sentetik değil, "anti-alerjik”. Müslin kumaşlar ile daha fazla sağlık. Bebek cildinin hassaslığı tartışılmaz bir gerçek. Aşırı hassas cilde ve bünyeye sahip bebeğiniz varsa işte işler o zaman biraz daha farklılaşıyor. Bu yüzden her anne bebeği için (Gerek kıyafet gerek bebek odası) doğru kumaş tercihleri yapmaya çalışıyor.Sizler de müslini doğal dokusu sayesinde bebeğinizin solunum güçlüğü, astım gibi alerjik şikayetlerini azaltmaya yardımcı bir ürün olarak tercih edebilirsiniz.
Müslin Kumaşlardan Meydana Getirebileceğiniz Ürünler
Bebek Ağız Bezi, Kundak, Omuz örtüsü, Ter bezi, Emzirme örtüsü, Alt Değiştirme Örtüsü, Salya Bezi, Havlu, Bebek puset örtüsü, Ana kucağı/kanguru, Diz battaniyesi, Şal
Müslin Kumaşlar Hakkında Merak Edilenler
Müslin Kumaşlar Ne İşe Yarar?
Yeni doğan bebeğinizin cildi oldukça hassas ve korunmasız yapıdadır. Müslin kumaş materyalden yapılan bebek ürünleri bebeğinizin cildini dış etkenlerden korurken ihtiyacı olan sağlıklı ortam koşullarını da sağlamış olursunuz.
Müslin Kumaşlar Hangi Alanda Ne için Kullanılır?
Doğal yapılı, yumuşak bebek tekstil ürünlerinin kumaş materyali müslin kumaşlardır. Eski çağlarda Mısırlılar tarafından bebek kundaklamak için kullanılan müslin kumaşlar günümüzde de aynı amaç için kullanılmaya devam edilmektedir. Kundaklık kumaş olarak bilinmesinin yanında daha pek çok alanda müslin kumaşlar kullanılmaktadır. Müslin kumaşlar; kundak, bebek omuz örtüsü, ağız mendili, uyku örtüsü, alt değiştirme örtüsü, havlu ya da güneşlik olarak kullanılabilir.
Kundak için Hangi Kumaş Kullanılır?
Pamuklu yapısı, ince ve seyrek dokulu bebeklerin nazik cildine uyum sağlayan en iyi kumaş türü müslin kumaştır. Müslin kumaşların yumuşak dokusu sayesinde kundaklanan bebekler kendini güvende ve huzurlu hissederler. Bebeğiniz anne kucağında ki yumuşak ve rahat konforuna müslin kumaş kundaklar ile ulaşabilir. Müslin kumaş kundak bebeğinizi güvenli uyku pozisyonunda tutmada büyük fayda sağlar.
Bebek Omuz Örtüsü Hangi Kumaştan Yapılır?
Bebek omuz örtüsü için tercih edeceğiniz kumaş türü müslin kumaş olmalıdır. Müslin kumaşlar dayanıklı, nefes alabilen, yumuşaklığı ve kolay temizlenir oluşu ile bir numaralı bebek kumaş türüdür. Gelişmekte olan bebeğiniz için kullanacağınız bebek omuz örtüsünün hipoalerjenik özellikler barındırması çok çok önemli bir konudur. Kullanacağınız kumaşın ince, seyrek dokunmuş ve nefes alabilen müslin kumaşlar sayesinde bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Bebek Ağız Mendilleri için Hangi Kumaş Kullanılır?
Minik ağızlara özel kullanılacak mendiller bebeklerinizin cildi kadar hassas kumaşlardan biri olan müslin kumaştan yapılmış mendiller olmalıdır. Özellikle bebeklerin diş çıkarma döneminde ağızlarından sık sık akan sularını silmek için çokça mendile ihtiyaç duyacaksınız. Bu ihtiyacınızı ekstra emici dokusu ile ihtiyacınızı en iyi şekilde de karşılayacak olan mendil müslin bez kumaş mendillerdir.
Müslin Kumaş Örtüler
Bebekleriniz uyurken onları hafif ve ince bir örtü ile örtmeniz onlar açısından iyi olacaktır. Üşür diye korkup üzerini örttüğünüz bebekleriniz huzursuz olup uyku sorunu yaşayabilir. Müslin bez kumaş bebek örtüleri sıcak havalarda tercih edeceğiniz ideal bir ürün olacaktır. Pamuksu dokusu ile sıcak havalarda bebeğinizi tek kat örtmeniz bile yeterli olacaktır.
Alıntılar
1.Encyclopaedia Britannica (Temel Britanika Ansiklopedisi)
2.Fabric 101: What Is Muslin? How to Use and Care for Muslin
2.Fabric 101: What Is Muslin? How to Use and Care for Muslin